юли 20, 2023

TSMC ще започне производството на 5nm чипове в САЩ с година закъснение – първата фабрика в Аризона ще бъде готова едва през 2025 г.

Решението, взето през декември миналата година да започне изграждането на второ предприятие за контрактно производство в САЩ, не беше лесно за TSMC. Исканията за субсидии бяха отправени към американските партньори, когато това беше възможно, докато средносрочните капиталови разходи на компанията трябваше да бъдат намалени. Днес TSMC призна, че първото от двете съоръжения в Аризона ще отвори врати едва през 2025 г., а не през 2024 г., както беше първоначално планирано.

Спомнете си, че широко рекламираният проект в американските медии за изграждане на две съоръжения на TSMC в Аризона предполагаше инвестиция на 40 милиарда долара за стартиране на две предприятия, способни да обработват по 20 000 силициеви 300 mm пластини на месец. Първото трябваше да започне работа през 2024 г. и да предлага на клиентите 5nm чипове и N4 технологията, а второто трябваше да започне да произвежда 3nm компоненти до 2026 г.

Формално съоръженията в Аризона не могат да се считат за „първите в Съединените щати“ за TSMC, тъй като още през 1996 г. тя основа дъщерното дружество WaferTech, което произвежда чипове на контрактна основа в щата Вашингтон. Въпреки това, двете нови предприятия в Аризона са предназначени за производството на чипове, използвайки много по-напреднали технологични процеси, и следователно, от гледна точка на новата глава в историята на присъствието на TSMC в Съединените щати, те наистина могат да се считат за първите.

Представители на компанията на събитието по обявяване на тримесечния отчет казаха, че за текущата година капиталовите разходи ще бъдат по-близо до $32 милиарда, въпреки че по-рано беше спомената горна граница на диапазона от $36 милиарда.Тъй като TSMC вече е похарчила $18,1 милиарда за съответните нужди през първата половина на годината, вероятно ще бъде ограничена до приблизително $14 милиарда капиталови разходи през останалите шест месеца от годината. Как това решение ще се отрази на скоростта на изграждане на завода в Аризона не се уточнява, но ръководството на TSMC обеща да изпрати квалифицирани работници от Тайван на обекта, за да ускори процеса.

Във всеки случай компанията вече няма да може да установи серийно производство на чипове, използващи N4 технологията, в първото от двете предприятия в Аризона през 2024 г. Началото на масовото производство на чипове е планирано за 2025 г. Дали това по някакъв начин ще повлияе върху плановете на Apple, NVIDIA и AMD, на които слуховете приписваха желанието да поверят производството на своите чипове в САЩ на TSMC, е трудно да се каже. Същият 5 nm технологичен процес вече е достъпен за клиентите в тайванските съоръжения на компанията, а приходите от използването му са нараснали до 30% през второто тримесечие.


source

Сподели: