November 2, 2023

Vivo представи OriginOS 4 с множество подобрения и нови функции

Днес Vivo на своята конференция за разработчици за китайския пазар представи OriginOS 4 – най-новата актуализация на потребителският интерфейс за своите устройства, който се базира на Android 14. След като миналия месец Funtouch OS 14 беше пусната в Индия за устройствата на Vivo и iQOO, това представяне обещава вълнуващи функции и подобрения.

Нека се запознаем с основните характеристики на OriginOS 4, като предоставим подробен поглед върху това, което може да очаквате от тази актуализация.

Производителност и подобрения

Една от отличителните характеристики на OriginOS 4 е въвеждането на функция за виртуална видеокарта, която значително намалява времето за изчакване при отваряне и затваряне на приложения. Това се изразява в забележително подобрение на скоростта на реакция на приложенията с 36%, придружено от 70% увеличение на стабилността на честотата на кадрите на дисплея. Резултатът? По-плавни и по-бързи взаимодействия с приложенията, които подобряват цялостното потребителско изживяване.

Виртуалната видеокарта не спира дотук – тя включва и технология за трасиране на лъчи, вмъкване на кадри и свръхвисока разделителна способност. Тези допълнения правят графиките на вашето устройство по-реалистични, като повишават качеството на визуализациите.

За да се повиши допълнително ефективността на системата, OriginOS 4 е подложена на олекотена реконструкция, като фоновите процеси са намалени с 20%. Това от своя страна води до намаляване на консумацията на енергия, като удължава времето на готовност на устройството ви с впечатляващите 15%. С OriginOS 4 можете да се наслаждавате на до 14 дни работа в режим на готовност, без да се налага да презареждате устройството си.

Освен това за възпроизвеждането на музика е отделено отделно изчислително пространство, за да се гарантира, че любимите ви песни няма да изтощават ресурсите на основната система. Сега можете да се отдадете на непрекъснато възпроизвеждане на музика в продължение на до 105 часа.

Оптимизирано планиране: Функцията Unfair Scheduling 2.0 играе решаваща роля за по-ефективното управление на процесорната мощ и ресурсите, което прави реакцията на устройството по-гъвкава и бърза при сложни сценарии. Ефективността на паметта също е повишена с функцията Memory Fusion 4.0.

Що се отнася до удобството на потребителя, OriginOS 4 с гордост притежава сертификат за удобен дизайн, който гарантира отлично потребителско изживяване.

Възможности за персонализация

От Vivo разбира, че персонализацията е от ключово значение за удовлетворяващото потребителско изживяване. OriginOS 4 предлага редица възможности за персонализиране:

 • Визуално подобрение: С над 2000 преработени икони фокусът е върху подобряване на визуалния комфорт, без да се прави компромис с разпознаваемостта.
 • Уникален шрифт: Vivo Sans – персонализиран шрифт, осигуряващ ясно представяне на текста при различни размери на шрифта.
 • Взаимодействие с потребителския интерфейс: Ефектите на размазване в реално време, контекстният тапет и персонализирането на заключения екран предлагат по-персонализиран и визуално привлекателен интерфейс.

Свързаност и други функции

OriginOS 4 предлага множество функции, предназначени да направят ежедневието ви по-удобно и ефективно:

 • Асистент за срещи: Новият асистент за срещи въвежда транскрипция на звук в текст в реално време, като улеснява достъпа до точките на срещите и запазването на протоколите в Atomic Notes за бъдещо преглеждане и редактиране.
 • Супер режим за пестене на енергия: Дори когато батерията ви е едва на 1%, този режим може да удължи времето на готовност до 3 часа или да позволи 15-минутно обаждане, като гарантира, че никога няма да бъдете изненадани от изтощена батерия.
 • Свързване с автомобил: Интеграцията с Vivo Intelligent Vehicle 4.0 подобрява свързаността на автомобила, като опростява навигацията, паркирането и други задачи в автомобила.
 • Blue Heart Jr. V: Глобалната интелигентна асистенция Blue Heart Jr. V предлага множество режими на взаимодействие, включително писане на текстове с изкуствен интелект, функционалности за влачене и пускане, картографиране, чат и други.
 • Превод с изкуствен интелект офлайн: OriginOS 4 предлага дори функция за офлайн превод с изкуствен интелект, която осигурява безпроблемна комуникация дори в райони с ограничена или никаква мрежова свързаност.
 • Семейно здраве: Компонентът за семейно здраве интуитивно показва здравословното състояние на членовете на семейството. Позволява ви да следите за благосъстоянието на близките си.

Наличност

OriginOS 4 на Vivo ще бъде предварително инсталирана в предстоящите серии Vivo X100 и iQOO 12, които излизат на пазара този месец.

Планът за публични тестове за други модели е следният:

Първа партида (в края на декември 2023 година):

 • Vivo: X Fold2, X Flip, X90 Series
 • iQOO: iQOO 11 Pro, 11S и 11

Втора партида (в края на януари 2024 година):

 • Vivo: X Fold+, X Fold, X Note
 • iQOO: iQOO 10, 10 Pro, iQOO Neo8 и Neo8 Pro

С тези вълнуващи функции и подобрения, които OriginOS 4 предлага, потребителите на Vivo имат какво да очакват през следващите месеци. Независимо дали става въпрос за по-бързо време за реакция на приложенията, подобрена персонализация или подобрена свързаност, OriginOS 4 ще повиши качеството на смартфон изживяването за всички свои потребители.


source

Сподели: