November 3, 2023

vivo също представи своя замяна на Android – операционната система BlueOS

vivo проведе голяма презентация в Китай, на която компанията обяви BlueOS – собствена операционна система, която може да работи на всички устройства – от смартфони до смарт часовници и таблети.

vivo нарича BlueOS „независимо разработена операционна система за ерата на генеративния изкуствен интелект„. Ако се вярва на компанията, операционната система се характеризира с гладкост, бързина, сигурност и мощна поддръжка на разнообразни функции на изкуствения интелект. Така например производителността на приложенията се е увеличила с 61%. Компанията обаче не казва спрямо какво е увеличението. Очевидно е, че то явно е спрямо последната версия на Android.

BlueOS може да се адаптира към различни устройства. Налице е и инструмента BlueXlink, който позволява синхронизиране и бърз трансфер на данни между различните устройства в екосистемата.

BlueOS е първата в света операционна система, написана на езика за програмиране Rust. Този език е известен с изключително ефективното използване на паметта и с вградената технология за предотвратяване на грешки в сигурността.

Първото устройство с BlueOS ще бъде смарт часовникът vivo Watch 3. Основната функция на часовника ще бъде генерирането на циферблати чрез гласови команди с помощта на изкуствен интелект. Компанията не уточнява кога ще се появи първият смартфон, базиран на BlueOS.

Huawei използва собствената си HarmonyOS от 2020 г. насам. През октомври Xiaomi представи HyperOS. Сега към тази група се присъедини и vivo. Очевидно е, че китайските компании са обявили бойкот на американската ОС Android.


source

Сподели: