май 8, 2024

WSJ: Apple разработва свои собствени сървърни процесори като част от проекта ACDC

Apple разработва собствени сървърни процесори за системите с изкуствен интелект като част от проекта Apple Chips in Data Center (ACDC), пише Wall Street Journal. Според вестника, корпорацията ще обяви инициативата на мероприятието WWDC 2024, което ще се проведе от 10 до 14 юни.

Журналистите на WSJ отбелязват, че Apple работи върху свои собствени чипове, предназначени да изпълняват AI софтуера на сървърите в центровете за данни. Проектът може да даде на компанията ключово предимство в надпреварата в AI технологиите.

Преди това анализаторът на Haitong International Securities Джеф Пу каза, че Apple използва чиповете M2 Ultra и M4 в сървърите, предназначени за новите AI функции на iOS 18.

Apple също разработва и свои собствени големи езикови модели, които могат да работят и офлайн. Тези модели обаче имат ограничена функционалност, така че наличието на онлайн алтернативи може да помогне на корпорацията.

По-рано медиите писаха, че Apple преговаря с OpenAI и Google за използването на AI технологиите им в iOS 18. Все още обаче не е известно дали Apple планира да сключи сделки с трети страни или вместо това ще използва свои собствени сървъри.

source

Сподели: