юли 3, 2023

Разработеният от Google чатбот Bard предпочита iOS пред Android

На въпроса кое е по-добро —- Android или iOS, изглежда не само хората, но и чатботовете не могат да намерят ясен отговор. Наскоро в мрежата се появи вирусен туит, според който чатботът Bard, разработен от Google, е предпочел iOS пред Android, като дава подробни причини за решението си. Въпреки че информацията стана вирусна, допълнителни експерименти разкриха, че ботът на Google не е твърд поддръжник на Apple и най-вероятно това се дължи на несъвършенството му.

Както наскоро съобщи потребителят на Twitter Джунейд Абдурахман (Junaid Abdurahman), на въпроса „iOS или Android предпочитате?“ (Do you prefer iOS or Android?) ботът Bard е отговорил, че предпочита мобилната платформа на Apple. Това предизвика вълна от шеги в мрежата.

Въпреки това, порталът Android Authority реши да възпроизведе експеримента, като донякъде усложни задачата и размени iOS и Android в една и съща заявка. Оказа се, че на чат-бота по принцип му е все едно кого ще похвали — той предпочита операционната система, която е посочена първа в предложението. Същото се е случило, когато са го попитали за компаниите DC и Marvel.

Забавно е, но в някои случаи словоредът не е играл специална роля. На въпрос дали Bard харесва повече Windows или Mac, чатботът винаги е предпочитал платформата на Apple, независимо коя операционна система е на първо място. Били са задавани и други въпроси. За щастие на Google, когато са го попитали дали Android е по-добър от Symbian, AI е избрал продуктът на родната компания, независимо от словореда в изречението.

Фактът, че дори малки промени в заявките могат да доведат до напълно различни отговори, е известен отдавна. Въпреки това, новината, че редът на думите в изречението може значително да повлияе на резултатите от директно сравнение, може сериозно да навреди на репутацията на продукта на Google.

Цялата история обаче има своите положителни страни — очевидно Google все още не е инструктирал бота да избира фирмените продукти във всеки случай в сравнение с разработките на конкурентите. Може би той ще направи точно това след този инцидент.


source

Сподели: