октомври 29, 2023

AMD обясни защо не използва чиплети в мобилните APU – всичко е въпрос на енергийна ефективност

Преходът към чиплети стана основен за успеха на настолните Ryzen процесори. Въпреки това, AMD все още мисли как да внедри чиплет архитектурата в мобилния сегмент на своите процесори. Корпоративният вицепрезидент на AMD, Дейвид Макафи (David McAfee), оглавяващ бизнеса на компанията в клиентската част, говори за това в разговор с южнокорейската преса.

AMD счита, че преходът към чиплет дизайн в мобилния сегмент определено ще се отрази негативно върху енергийната ефективност на процесорите. В категорията на ултракомпактните и леки ноутбуци, обикновено се използват процесори с номинален диапазон на TDP от 15 до 30 W. Тук, AMD разчита изцяло на чиповете с монолитен дизайн на кристала. И това не изглежда да се промени скоро.

Вицепрезидентът на AMD, Дейвид Макафи, беше попитан в скорошно интервю защо компанията, която постигна успех в чиплет-дизайна за настолните процесори, не обмисля използването им в мобилния сегмент.

Когато разработваме нови продукти както за настолния, така и за мобилния сегмент, ние разглеждаме монолитните и чиплет-структури. При лаптопите обаче преходът към чиплетна архитектура е придружен от трудности, свързани с енергийната ефективност. При внедряването на чиплети, трябва да се правят жертви по отношение на консумацията на енергия. Следователно, времето за преминаване към чиплети [в мобилния сегмент] ще дойде, когато има смисъл да се приеме дълбочината на този компромис. Междувременно, като вземем предвид всички фактори, виждаме, че монолитната структура на процесорите е по-енергоефективна от структурата на чиплетите. Ако това в бъдеще се промени, тогава можем да обмислим възможността за използване на чиплети в мобилния сегмент“ — отговори Макафи.

Трябва да се добави, че отговорът на Макафи се отнася изключително за мобилните процесори на AMD или така наречените APU. Нека припомним, че мобилните чипове Ryzen 7000 включват серия от процесори Dragon Range, които използват чиплетна архитектура, тъй като по същество те представляват десктопните Ryzen 7000, но в мобилна BGA-опаковка. Макафи говори и за енергоефективните процесори, като серията Phoenix, която все още използва монолитен дизайн на кристала.

Използването на чиплет дизайн за мобилните APU има своите предимства и недостатъци. Intel от известно време експериментира с чиплети и ще пусне през декември първите клиентски мобилни процесори Meteor Lake с чиплетна архитектура. Тези процесори се състоят от четири чиплета: GPU, SoC, CPU и IO. Освен това, всичко се произвежда чрез различни технически процеси. Един от отличителните аспекти на подхода на Intel към структурата на чиплетите на процесорите е възможността, ако е необходимо, да се заменят или мащабират определени чиплети по време на тяхното производство, което позволява например използването на по-голям или по-малък CPU или GPU чиплет, в зависимост от конкретните изисквания или възможности на базираната на него бъдеща система.


source

Сподели: